Už Alytaus istorijos įamžinimą I Alytaus aikštėje


Parašų: 14


  • Autorius: I Alytaus asociacija
  • Adresuota: Alytaus miesto savivaldybės administracija
  • Kategorija: Kita

Mes, Pirmojo Alytaus gyventojai, mylime ir didžiuojamės savo kraštu, manome, kad I Alytus yra pati geriausia vieta gyventi. Didžiuojamės kad gyvename istorinėje vietoje.
Pirmojo Alytaus aikštė yra vieta, kurioje stovėjo pirmoji miesto Rotušė. Aikštė po paskutinės renovacijos savo estetika buvo priartinta prie piliakalnių idėjos ir tapo ne šimtametės, dešimtmečių, o tūkstantmetės Lietuvos, Alytaus ir paties I Alytaus istorijos įprasminimu. Norime, kad ir toliau aikštė būtų skirta tik čia vykusios istorijos įamžinimui, galbūt prisiminta ir kokiu nors būdu įamžinta čia stovėjusi pirmoji miesto Rotušė.
Mes - už Lietuvos partizanų, kaip šalies, Alytaus krašto istorijos, įprasminimą, idėja pagerbti partizanų atminimą yra graži ir remtina, tačiau nemanome, kad paminklas partizanams turėtų būti statomas vietoje, kurioje jokios kovos ar partizanų laidojimai nevyko. Ar neturėtų paminklas stovėti vietoje, kuri ir atspindėtų to meto įvykius, kur partizanai gyveno, kovojo, buvo palaidoti? Mes ne kartą viešai, tai pat ir posėdžiuose miesto savivaldybėje, siūlėme neskubėti su partizanų atminimo įprasminimu Pirmojo Alytaus aikštėje. Nesulaukėme argumentų kodėl būtent Pirmojo Alytaus aikštė buvo pasirinkta partizanų kovų įamžinimui ir pagerbimui. Paminklų eskizų konkursas dar kartą įrodė, kad buvome teisūs, todėl prašome dar kartą peržiūrėti ir persvarstyti konkurso uždavinius, konkurso eskizus perprojektuoti pritaikant kitoms, tinkamesnėms ir su partizanine veikla susijusioms erdvėms Alytuje, pripažinti, kad Pirmojo Alytaus aikštė turėtų įprasminti ir pagerbti ne epizodinę, nors ir labai svarbią, o nekvestionuojamą Pirmojo Alytaus ir pačios Dzūkijos sostinės pradžios istoriją. Peržiūrėjus Alytaus miesto savivaldybės skelbto konkurso rezultatus, dėl pateiktų vizualizacijų sunerimo ne vienas, o gyventojai kone vienu balsu pasisakė prieš galimą pamėgtos istorinės aikštės sudarkymą. Daugelio dalyvių pasiūlymai, nors kai kuriais atvejais ir yra meniški ir profesionaliai įprasminti, tačiau primena sovietinius ir komunistinius laikus. Nuo to laiko Pirmojo Alytaus aikštėje (arčiau darželio ir fontano) monumento sovietmečio partizanams dalis stovi iki šiol, todėl siūlytume susimąstyti, ar pagrindinė vieša dešiniakrančio Alytaus erdvė yra tinkama skirtingų laikmečių kovoms ir savotiškam politiniam revanšizmui Prašome nešiurpinti mūsų ir mūsų vaikų tokiais vaizdais mylimiausioje ir labiausiai lankomoje mikrorajono vietoje. Todėl prašome Miesto valdžios palikti aikštę miestelėnams ir miesto istorijai. skelbto eskizų konkurso rezultatus esame išgąsdinti pateiktų vizualizacijų. Daugelio dalyvių pasiūlymai, nors kai kuriais atvejais ir yra meniški ir profesionaliai įprasminti, tačiau primena sovietinius ir komunistinius laikus. Nuo tų laikų Pirmojo Alytaus aikštėje (arčiau darželio ir fontano) pastatė monumentą savo partizanams ir jo dalis aikštėje stovi iki šiol. Prašome nešiurpinti mūsų ir mūsų vaikų tokiais vaizdais mylimiausioje ir labiausiai lankomoje mikrorajono vietoje. Todėl prašome Miesto valdžios palikti aikštę miestelėnams ir miesto istorijai ir neatiduoti jos partizanams. Nuo to laiko Pirmojo Alytaus aikštėje (arčiau darželio ir fontano) monumento sovietmečio partizanams dalis stovi iki šiol, todėl siūlytume susimąstyti, ar pagrindinė vieša dešiniakrančio Alytaus erdvė yra tinkama skirtingų laikmečių kovoms ir savotiškam politiniam revanšizmui. Prašome nešiurpinti mūsų ir mūsų vaikų tokiais vaizdais mylimiausioje ir labiausiai lankomoje mikrorajono vietoje. Todėl prašome Miesto valdžios palikti aikštę miestelėnams ir miesto istorijai.

Gyventojų nuomonė - prieš aikštės sudarkymą
https://www.facebook.com/PirmasAlytus/posts/1469901206432055

Daugiau nuomonių: https://www.facebook.com/alytausgidas.lt/posts/1796049707089575