Dėl planuojamos ūkinės veiklos poveikio aplinkai vertinimo įstatymo


Parašų: 5


  • Autorius: Paupių bendruomenė
  • Adresuota: Lietuvos Respublikos seimas
  • Kategorija: Kita

Mes, Lietuvos Respublikos gyventojai esame prieš Lietuvos Respublikos Planuojamos ūkinės veiklos poveikio aplinkai vertinimo PAV įstatymo Nr.XIII-529, priimto 2017 m. birželio mėn. 27 d. ir kuris įsigalios 2017 m. lapkričio mėn. 01 d. Šios redakcijos įstatyme nebėra kriterijų ruošti atrankos dėl poveikio aplinkai vertinimo krematoriumų įrengimui. Šiuo metu dar galiojančiame PAV įstatyme 2 priedo punkte 11.18 - to reikalaujama.
Manome, kad krematoriumų eksploatacija gali turėti poveikį aplinkai ir visuomenės sveikatai, todėl minimai planuojamai veiklai turi būti atliekamos poveikio aplinkai ir visuomenės sveikatai vertinimo procedūros. Šiame etape turėtų dalyvauti ir visuomenė. Lietuva 2001 m. ratifikavo Orhuso konvenciją, kurios tikslas - apsaugoti kiekvieno dabartinės ir būsimų kartų žmogaus teisę gyventi jo sveikatai ir gerovei palankioje aplinkoje, užtikrinant teisę gauti informaciją, teisę dalyvauti priimant sprendimus, bei teisę kreiptis į teismus aplinkos klausimais. Pagal šią konvenciją, kurios 6 skirsnyje yra reglamentuotas visuomenės dalyvavimas priimant sprendimus dėl konkrečios veiklos, įskaitant ir sprendimų dėl planuojamos ūkinės veiklos PAV priėmimą. Išbraukus krematoriumų įrengimą iš PAV įstatymo 2 priedo, visuomenė nebegalės dalyvauti šiame procese, nebus galimybės susipažinti su planuojama ūkine veikla, visuomenės atstovai neturės teisės atsakingai institucijai teikti motyvuotų pasiūlymų t.y. visuomenė negalės pareikšti savo nuomonės ir apsiginti. Pagal Orhuso konvensijos 6 straipsnio 4 dalį privaloma užtikrinti visuomenės dalyvavimą jau pradiniame etape, kai yra visos galimybės svarstyti įvairius variantus ir galima užtikrinti veiksmingą visuomenės dalyvavimą.
Įsigaliojus naujos redakcijos PAV įstatymui Nr. XIII - 529, bus “uždegta žalia šviesa” be trukdžių bet kur, kad ir miesto centre ar gyvenamųjų namų rajone pastatyti krematoriumą.