Alytaus jaunimo parko vizija


Parašų: 759


  • Autorius: Edminas Dabušinskas
  • Adresuota: Alytaus miesto savivaldybė
  • Kategorija: Sportas

Alytaus jaunimo parko vizija
Alytaus miesto savivaldybė, kartu su aktyviu jaunimu, plečia viziją vėl pritraukti žmones į Jaunimo parką. Ne paslaptis, kad veiklos jame randa tikrai ne didelė dalis gyventojų. Uždarius atrakcionus, parke nebeliko aktyvios veiklos, žmonės jį apleido ir jaunimas teliko tik parko pavadinime. Tačiau norėtųsi atgaivinti Alytaus miestelėnų bendruomeniškumą (kurio pastaruoju metu trūksta), užpildyti parko erdvę įvairia veikla, tinkama tiek jaunam, tiek vyresniam.
Pirmieji žingsniai jau žengti: atnaujintos vaikų žaidimų aikštelės, suoliukai, įrengtos vietos mėgstantiems žaisti stalo žaidimus, visiškai neseniai pastatytas stalo teniso stalas, bei naujausias ir kol kas dižiausias projektas - ekstremalaus dviračių, riedlenčių ir riedučių sporto aikštelė (angl. Skate park). Pastarasis, nors buvo atidarytas tik vasaros pabaigoje, sulaukė nemažo susidomėjimo ne tik tarp Alytaus jaunimo - atvyko entuziastų iš kitų miestų, kurie žinomi jau ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje.

Alytaus miesto savivaldybė yra numačiusi įrengti ir stacionarius tualetus bei geriamojo vandens stotelę, kuriais džiaugsis ne vienas parko lankytojas, tačiau nesinorėtų tik tuo apsiriboti. Yra daugiau siūlomų projektų jaunimo užimtumo skatinimui, kuriuos įgyvendinus, parke veiklos būtų bene ištisus metus.

Pirmasis ir didžiausias projektas yra dviračių trasa (Pumptrack), numatyta įrengti šalia "Skate park". Ši trasa tinka visų amžiaus grupių žmonėms, turintiems dviračius (tiks bet koks dviratis - profesionalios įrangos nereikės), taip pat ją galės išbandyti ir riedlentinikai, bei drąsesni riedutininkai. Ši sporto ir laisvalaikio šaka, paplitusi visame pasaulyje, palengva atkeliauja ir pas mus: Lietuvoje šiuo metu yra dvi tokios trasos. Pirmoji trasa Kaune sulaukė tokio didelio susidomėjimo, kad Kauno miesto savivaldybė nutarė pastatyti dar tris(!), Vilnius trasą jau įsirengė, tačiau ji dar neatidaryta naudojimui. Įrengus tokią trasą mūsų mieste, ji būtų naudojama ne tik kaip laisvalaikio praleidimo vieta, bet ir būdas pritraukti kitų miestų gyventojus apsilankyti Alytuje, organizuojant varžybas.

Antrasis projektas yra gatvės gimnastikos (pranc. Parkour) aikštelė. Šiam projektui jau praėjusiais metais buvo skirtos lėšos, bet dėl laiko stokos jį teko perkelti į šiuos metus. Šis laisvalaikio praleidimo būdas yra dar pakankamai naujas, bet stipriai besiplečiantis tiek Lietuvoje, tiek visame pasaulyje, kadangi tuo gali užsiimti tiek vaikai, tiek jaunimas, tiek solidaus amžiaus žmonės. Lietuvoje tokios aikštelės dygsta viena po kitos vos ne kasmet: pirmoji buvo įrengta Vilniuje (jau beveik prieš dešimt metų), vėliau Druskininkuose, Kaune, Šiauliuose (geriausia uždara (angl. indoor) salė Lietuvoje). Kadangi Alytuje yra šios sporto šakos atstovų, kurie jau treti metai žiemą glaudžiasi įvairiose salėse, atsirado poreikis turėti sąlygas treniruotis saugiai ir šiltuoju metų laiku. Parkour bendruomenė kiekvienais metais rengia varžybas skirtiguose miestuose, organizuoja stovyklas ir kitus renginius, tad tai būtų dar viena investicija i miesto patrauklumo skatinimą, kuri pritrauktų kitų miestų jaunimą apsilankyti mūsų krašte.

Trečiasis projektas – lauko treniruoklių aikštelė su kintamais svarmenimis. Tokia aikštelė kolkas būtų pirmoji ne tik Alytuje, bet ir Lietuvoje. Alytuje sportuojančių žmonių yra daug (ne tik jaunimo, bet ir vyresniųjų tarpe), tačiau ne visiem priimtinos ar prieinamos sporto salės. Įrengus šią aikštelę savarankiškai sportuoti būtų galima gryname ore tiek siekiantiems atlikti trumpą mankštą, tie rimtų iššūkių siekiantiems miestelėnams.

Dar viena idėja – gatvės šokių aikštelė, skirta šokėjams ir visiems, mėgstantiems šokius ir muziką. Aikštelėje bus rengiamos šokių varžybos, jaunimas, kuris nenori prakaituoti salėje, turės galimybę judėti gryname ore.

Matant jaunimo aktyvumą dalyvaujant susirinkimuose savivaldybėje, renkant informaciją bei teikiant pasiūlymus Jaunimo parko plėtrai, galima teigti, kad paklausa yra. Įgyvendinus šiuos projektus ne tik turėtume konkrečią naudą, padidindami miestelėnų užimtumą, bet ir garsintume savo miesto vardą ir sudarytume sąlygas jaunąjai kartai tobulėti šiose srityse ir galbūt ateityje atstovauti mūsų kraštą ir šalį užsienyje. Dar vienas prekybos tinklas, pilnas parduotuvių su nemokamu wi-fi, neišgelbės jaunimo nuo veiklos trūkumo - tik mes patys, rodydami iniciatyvą, teikdami pasiūlymus, su savivaldybės pagalba galime kažką pakeisti.

Šia peticija norime pritraukti Alytiškių dėmesį ne tik į jaunimo veiklas, bet ir į bendrą Jaunimo parko viziją ir jos plėtojimą. Peticija, rašyta praėjusiais metais (Skate parko ir Parkour aikštelėms įrengti) sulaukė ~500 žmonių parašų, dėl ko buvo parodytas susidomėjimas ir įgyvendintas pirmasis projektas (Skate park), o pasirašiusieji stipriai drąsino ir išreiškė palaikymą tuo metu pateiktiems projektams (Skate park ir Parkour aikštelės). Tikime, kad ši peticija surinks dar daugiau parašų, skatins daugiau domėtis, kas vyksta mūsų mieste, ragins diskutuoti ir prisidėti.

Viliamės sulaukti įmonių, vietinių žmonių pagalbos, paramos šių projektų įgyvendinimui (prisidedant medžiagomis, reikalinga įranga, finansine parama ir pan.). Žinome, kad Alytuje yra įmonių galinčių prisidėti ir turinčių kuo. Norintys paremti, prisidėti prie šių projektų, detalesnį sąrašą rasite nuorodoje, taip pat ten bus išsamesnė informacija apie visas idėjas (video medžiaga, skaidrės).
Nuoroda: https://drive.google.com/drive/folders/1fI6-iZsNDrEfPTOvQfeSvs3uZPe34iS9?usp=sharing
Dėl paramos keipkitės :
Edminas Dabušinskas - [email protected], tel. nr. +37069568326

# Vardas Komentaras
1 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
2 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
3 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
4 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
5 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
6 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
7 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
8 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
9 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
10 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
11 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
12 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
13 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
14 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
15 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
16 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
17 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
18 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
19 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
20 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
21 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
22 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas
23 Neskelbiama Šis įrašas yra nebeaktualus, todėl neberodomas