Brandos egzaminų vykdymui šeštadienį - NE


Parašų: 3


  • Autorius: Ieva
  • Adresuota: Lietuvos Respublikos vyriausybė
  • Kategorija: Švietimas

Lietuvos Respublikos Prezidentei
Lietuvos Respublikos Seimui
Lietuvos Respublikos Seimo frakcijoms
Lietuvos Respublikos Seimo nariams

PETICIJA

Mes, abiturientai, matydami Lietuvos švietimo ir mokslo ministerijos projektą, pagal kurį brandos egzaminai numatomi šeštadieniais, esame susirūpinę ir manome, jog tvarkaraštis turėtų būti nedelsiant peržiūrėtas. Taip pat, dauguma abiturientų yra orientuoti į tam tikras mokslų sritis, tačiau nepaisant to, yra priversti lankyti pamokas, kurios jiems neaktualios. Motyvuodami tuo, jog:
1. Po sunkios darbo savaitės mokiniai būna labai išsekę, savaitgaliai yra būtini atsigauti tiek fisiškai, tiek psichologiškai.
2.Vykdant egzaminus šeštadieniais, neišvengiamai nukentės dalis ugdymo proceso, taip pat sumažės laiko dalies egzaminų pasiruošimams (pvz. anglų egzaminas, numatomas gegužės 5d., jam pasiruošti laiko sumažėja beveik mėnesiu).
3. Moksleivis, gegužės mėnesį turėdamas 4 egzaminus, juos laikydamas šeštadieniais, turės tik 4 laisvas dienas per mėnesį. Atsižvelgiant į tai, jog mokiniai, ypač abiturientai prieš egzaminus patiria labai daug streso ir įtampos, manome, jog toks egzaminų tvarkaraštis yra neadekvatus, ir fiziškai egzaminų atlaikyti tokiu tvarkaraščiu yra neįmanoma.


Reikalaujame valstybės valdymo institucijų vykdyti šiuos reikalavimus:

1. Peržiūrėti, ir nedelsiant pakoreguoti brandos egzaminų, numatomų 2018 metais, tvarkaraščius taip, jog egzaminai šeštadieniais nevyktų.
2. Jog paskutiniai 3 mėnesiai prieš brandos egzaminus būtų orientuoti į jų pasiruošimą, konsultacijų vykdymą, o pamokos dalykų, kurių egzaminų moksleivis nelaiko, būtų neprivalomos, arba išviso nevyktų.