Dėl draudimo plaukioti benzininiais varikliais Sartų ežere panaikinimo


Parašų: 640
Paramos: 160.00 EUR


  • Autorius: Rokiškio žvejų klubo "Pelekas" vadovas Arvydas Vanagas
  • Adresuota: Lietuvos Respublikos Vyriausybė, Lietuvos Respublikos Aplinkos ministerija
  • Kategorija: Aplinkosauga

Nuo 2024 m. gegužės 15 d. Vyriausybės nutarimu Nr. 361„Dėl Sartų regioninio parko planavimo schemos (ribų ir tvarkymo planų) patvirtinimo" (toliau – Tvarkymo planas) uždrausta plaukioti benzininiais varikliais ne tik Sartų, bet ir kituose, Sartų regioninio parko teritorijoje esančiuose ežeruose. Tvarkymo plano 9.7 papunktyje nurodyta, kad siekiant apsaugoti vandens paukščius nuo trikdymo, Regioninio parko ežeruose draudžiama plaukioti savaeigėmis plaukiojimo priemonėmis su vidaus degimo varikliais.
Aplinkos ministerijos parengto sprendimo projekto aiškinamajame rašte (toliau – Aiškinamasis raštas) nebuvo jokių nuorodų į planuojamą draudimą –įrašytas tik abstraktus sakinys „numatyti priemones neigiamam veiklos poveikiui mažinti ir šios saugomos teritorijos aplinkai saugoti“. Taip pat nebuvo atliktas Planavimo schemos strateginis pasekmių aplinkai vertinimas. Tokio sprendimo argumentai nurodyti Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos prie Aplinkos ministerijos 2022 m. gruodžio 27 d. rašte Nr. V3-1548 „Dėl sprendimo neatlikti strateginio pasekmių aplinkai vertinimo Sartų regioninio parko planavimo schemai“ – tačiau šis raštas nepaviešintas, taigi argumentai lieka neaiškūs.
Aiškinamajame rašte nurodyta, kad rengti papildomi susirinkimai su suinteresuotų institucijų atstovais, į regioninį parką patenkančių seniūnijų seniūnais, vietos gyventojais - tačiau kalbinti vietos gyventojai, Dusetų ir Kriaunų seniūnai apie draudimą plaukioti valtimis su benzininiais varikliais išgirdo tik įsigaliojus draudimui. Visi kalbintieji tvirtina, kad diskutuota buvo apie teritorijos zonavimą ir paskirtis, o apie draudimą nutylėta. Dusetose veikiantis jachtklubas taip pat nieko nežinojo – o šis draudimas visiškai sužlugdė jų ūkinę veiklą. Gimtojo Rokiškio laikraštyje 2024 m. liepos 19 d. publikuotame straipsnyje „Sartuose uždrausti benzininiai varikliai. Iš ežero teliks užakusi bala?“ Aukštaitijos saugomų teritorijų direkcijos Sartų regioninio parko grupės patarėjas Algis Pažūsis pakomentavo, kad prieš priimant sprendimą uždrausti Sartų ežere benzininius variklius, tiek žvejai, tiek kiti pretenzijų turintys verslininkai kurį laiką galėjo teikti siūlymus tiek žodžiu, tiek raštu, tačiau dabar jau šaukštai po pietų. Tačiau atkreiptinas dėmesys, kad sprendimo projekto nuostata uždrausti vidaus degimo variklius nebuvo tinkamai paviešinta. Pažvelgta formaliai-dokumentas paviešintas vadovaujantis LR Teritorijų planavimo įstatymo nustatyta tvarka,bet juk ne kiekvienas pilietis, žvejys ar verslininkas žino kur rasti patalpintus teisės aktų projektus ar juolab žino, kad toks projektas iš viso yra rengiamas, kai informacija nepateikiama bent jau keliais visuomenės informavimo šaltiniais, vietos spaudoje.
Aiškinamajame rašte nurodyta, kad Numatomo teisinio reguliavimo neigiamų pasekmių nenumatoma. Tačiau priėmus teisės aktą sužlugdyta Dusetų jachtklubo veikla, pramoginių laivų ir plaustų turėtojų ūkinė veikla, sužlugdyti žvejų mėgėjų teisėti lūkesčiai, nes nenustatytas net joks pereinamasis laikotarpis benzininiams varikliams pasikeisti į elektrinius. O ir esamos valčių nuleidimo vietos Sartų ežere apriboja žvejų mėgėjų žvejybą Kriaunų, Bradesių, Kalbutiškio atšakose ir atšakoje prie Sartų apžvalgos bokšto, nes populiariausių ir plačiausiai naudojamų elektrinių variklių pajėgumai neleidžia pasiekti šių atšakų, ypač atsižvelgiant į Sartų ežero ilgį ir vyraujantį bangavimą, bei vėją.
Aiškinamajame rašte taip pat nurodyta, kad Projektas padės įgyvendinti šias Aštuonioliktosios Lietuvos Respublikos Vyriausybės programos, kuriai pritarta Lietuvos Respublikos Seimo 2020 m. gruodžio 11 d. nutarimu Nr. XIV-72 „Dėl Aštuonioliktosios Lietuvos Respublikos Vyriausybės programos“, nuostatas: „162.1 <...> Didelės gamtinės vertės teritorijoms privalome skirti ypatingą dėmesį. Tobulindami „Natura 2000“ tinklą, užtikrinsime veiksmingą natūralių gamtinių buveinių ir jose esančių nykstančių rūšių apsaugą“ ir sėkmės rodiklį „150.2. Lietuvos saugomų teritorijų plotas pasieks 20 proc. (šiuo metu – 17,64 proc.), ketvirtadalis jų – griežtai saugomos teritorijos.“. Tačiau draudimas plaukti su savaeigėmis plaukiojimo priemonėmis su vidaus degimo varikliais nepagrįstas nė viena šių nuostatų.
Visas 27 Europos Sąjungos šalis vienijantis projektas Natura 2000, kuriuo siekiama išsaugoti vertingiausias Europos natūralias gamtines buveines, augalų bei gyvūnų rūšis ir jų buveines ateities kartoms, neįpareigojo šalių uždrausti plaukioti savaeigėmis plaukiojimo priemonėmis su vidaus degimo varikliais ir mums nepavyko rasti informacijos, kad bent viena šalis būtų priėmusi šį draudimą, siekiant sumažinti vandens paukščių trikdymą net ir didesnius savaeigių plaukiojimo priemonių apkrovimus turinčiuose vandens telkiniuose.
2019 m. Amsterdamo miesto taryba nusprendė nuo 2025 m. uždrausti visų benzinu ir dyzelinu varomų valčių plaukiojimą miesto centre, Balerų salos 2022 m. priėmė sprendimą atsisakyti savaeigių plaukiojimo priemonių su vidaus degimo varikliais nuo 2030 m. – tačiau sprendimai priimti dėl taršos mažinimo stipriai apkrautuose vandens telkiniuose, o ne dėl paukščių trikdymo sumažinimo. Ir sprendimai buvo priimti, skirtingai nei Sartų regioniniame parke, numatant ilgą – atitinkamai 6 ir 8 metų pereinamąjį laikotarpį, kad būtų galima struktūriškai ir ramiai atnaujinti ar pertvarkyti turimas savaeiges plaukiojimo priemones.
Pažymėtina, kad EUROPOS PARLAMENTO IR TARYBOS DIREKTYVA 2013/53/ES dėl pramoginių ir asmeninių laivų, kuria panaikinama direktyva 94/25/EB, kuri buvo priimta 2013 m. lapkričio 20 d. nustato Europos sąjungos teritorijoje gaminamų, naudojamų ir importuojamų pramoginių ir asmeninių laivų bei jų varomųjų variklių išmetalų ir skleidžiamo triukšmo reikalavimus. Lietuvoje, kaip ir visoje Europos sąjungoje parduodami ir naudojami saugūs, ES direktyvas atitinkantys vandens transporto priemonių vidaus degimo varikliai.
Aplinkosaugos sąlygos plaukioti paviršiniuose vandens telkiniuose plaukiojimo priemonėmis ir plūduriuojančių priemonių įrengimo ir naudojimo, jų statymo ir (arba) švartavimo aplinkosauginiai reikalavimais patvirtintais Lietuvos Respublikos aplinkos ministro 2004 m. balandžio 15 d. įsakymu Nr. D1-187 (Lietuvos Respublikos aplinkos ministro 2014 m. balandžio 8 d. įsakymo Nr. D1-338 redakcija) atsižvelgiant į plaukiojimo priemonių tipą ir galingumą, buvo nustatyti plaukiojimo terminai ir plaukiojimo pobūdis. Įprastai Sartų ežere plaukioti valtims su benzininiais varikliais būdavo leidžiama nuo birželio 21 d., o Tvarkymo plano 9.8 papunktyje dar nustatomi papildomi apribojimai, kad svarbiose vandens paukščių veisimosi vietose (pažymėta Tvarkymo plano brėžinyje) balandžio–liepos mėnesiais draudžiama žvejoti nuleidus inkarą, medžioti, sustoti plaukiant vandens turizmo maršrutais ar kitaip trikdyti perinčius paukščius, dėl kurių žvejų bendruomenė pretenzijų nereiškia.
Tvarkymo plane numatyta Sartų ežero pakrantėje ties Dusetų miestu, apimant 50 m pločio ežero pakrantės akvatorijos ruožą, suformuoti 8,6 ha rekreacinio funkcinio prioriteto zoną ir įrengti joje valčių ir laivų nuleidimo vietą, prieplauką, aptarnavimo centrą. Tačiau toks plano sprendinys visiškai nelogiškas atsižvelgiant į priimtą draudimą. Valčių nuleidimo vieta jau įrengta, tai kam ta laivų nuleidimo vieta? Laivui kurio kaina viršija keletą šimtų tūkstančių eurų ir kurio niekas niekada neįleis į Sartų ežerą?
Atsižvelgiant į išdėstytą vertiname draudimą plaukioti savaeigėmis plaukiojimo priemonėmis su vidaus degimo varikliais Sartų regioniniam parkui priklausančiuose vandens telkiniuose, kaip niekuo nepagrįstą ambiciją priimti kategoriškus draudimus prisidengiant vandens paukščių apsauga nuo trikdymo. Tokių draudimų dar nėra nustačiusi nė viena ES narė. O priimant tokius draudimus būtina nustatyti bent jau 10 metų pereinamąjį laikotarpį suinteresuotoms grupėms prisitaikyti ir infrastruktūrai įrengti.

# Vardas Komentaras
1 Ignas
2024-08-28 / 05:47
Leisti plaukioti benzininiais varikliais sartu ezere
2 Pavel (Vilnius)
2024-08-26 / 19:51
Leisti plaukioti benzininiais varikliais sartų ežere!!!!
3 Jolanta
2024-08-17 / 14:11
Dėl draudimo plaukioti benzininiais varikliais Sartų ežere
4 Mindaugas (Panevėžys)
2024-08-12 / 19:06
Lengviausias kelias yra drausti. Geresnis kelias šviesti ir edukuoti ;)
5 Tomas
2024-08-11 / 22:49
Antroje vasaros pusėje visi pauksciai issipereje ir nebera ka saugoti ,o draudimas ištisus metus
6 Vytautas (Šiauliai)
2024-08-09 / 07:20
Sitoks ezeras,jiems su galvom tikrai negerai,uzsinorejau uzdrausti ir viskas,ir kaifuoju! Kad tik viskas butu priesiskai!
7 Elika (Rokiškis)
2024-08-08 / 22:36
Be pagrysto pagrindo draudimas ir žmonių žlugdimas
8 Vitalijus (Kupiškis)
2024-08-06 / 22:38
Ne paukščių saugojimas,o laivybos žlugdymas.Ne taip jau viskas paprasta su elektra
9 Arnas (Zarasai)
2024-08-06 / 18:02
Prieš draudimą plaukioti benzininiais varikliais Sartų ežere
10 Romutis
2024-08-05 / 23:55
Pritariu peticijai, nelogiškas ir neadekvatus draudimas riboti motorines priemones
11 Emilija
2024-08-05 / 23:14
Prieš draudimą plaukioti benzininiais varikliais Sartų ežere
12 Simona (Vilnius)
2024-08-05 / 20:32
Dėl draudimo plaukioti benziniais varikliais panaikinimo
13 Neringa
2024-08-05 / 20:30
Prieš draudimą plaukioti benzininiais varikliais Sartų ežere
14 Ramūnas (Vilnius)
2024-08-05 / 20:10
Prieš draudimą plaukioti bendzininiais varikliais Sartų ežere
15 Oksana
2024-08-05 / 19:26
Prieš draudimą plaukioti bendzininiais varikliais Sartų ežere
16 Arvydas (Vilnius)
2024-08-05 / 18:59
Prieš daudimą plaukioti benzininiais varikliais Sartų ežere.
17 Andrius
2024-08-05 / 15:19
Prieš daudimą plaukioti benzininiais varikliais Sartų ežere.
18 Valerijus (Utena)
2024-08-04 / 14:51
Prieš draudimą plaukioti benzininiais varikliais Sartų ežere
19 Tomas (Rokiškis)
2024-08-01 / 21:25
Esu prieš neapgalvotus seimo sprendimus, ir būten prieš draudimą plaukti su ,,valtimi,, ne jahta, benzininiu varikliu. Vokietijoje pamatytumėt kokie keltai plaukioja....
20 Edgaras
2024-08-01 / 10:14
Draudimas plaukioti Sartų ežere nėra paaiškinamas jokiais logikos ir protingumo kriterijais. Lietuvoje yra nustatyti pakankamai griežti laivybos reikalalvimai.
21 Alfridas (Vilnius)
2024-07-31 / 19:44
Lietuvos vardas kilęs iš veiksmažodžio lieti, todėl viskas bus gerai.
22 Nerijus
2024-07-31 / 19:40
Del leidimo plaukioti motorinemis transporto priemonemis
23 Gita (Vilnius)
2024-07-30 / 19:32
Dėl draudimo plaukioti benzininiais varikliais Sartų ežere panaikinimo!
24 Audrius (Panevėžys)
2024-07-30 / 19:00
Esu prieš daudimą plaukioti benzininiais varikliais Sartų ežere.
25 Valdas (Utena)
2024-07-30 / 18:41
Dėl draudimo plaukioti vidaus degimo varikliais Sartų ežere panaikinimo.
26 Deividas (Panevėžys)
2024-07-30 / 18:40
Dėl draudimo panaikinimo plaukioti benzininiais varikliais Sartų ežere.
27 Justina (Rokiškis)
2024-07-30 / 18:25
Dėl draudimo panaikinimo plaukioti benzininiais varikliais Sartų ežere.
28 Davidas (Rokiškis)
2024-07-30 / 18:22
Dėl draudimo plaukioti benzininiais varikliais Sartų ežere panaikinimo!
29 CREDIT (Panevėžys)
2024-07-30 / 17:45
Sveiki, Aš esu privatus skolintojas, siūlau paskolas su 2% tai yra teisėta įmonė su garbe ir išskirtinumu, mes esame pasirengę, jūsų problemoms, siūlome visų rūšių paskolų pagalbą, jei pasirinksite šį paskolos pasiūlymą, susisiekite su mumis mūsų el. : ([email protected]) Mes siūlome paskolas nuo 5,000.00 eurų iki 1.700,000.00 eurų. Ačiū. Piteris Snyderis.
30 Dominykas (Vilnius)
2024-07-30 / 11:28
Dėl draudimo plaukioti benzininiais varikliais Sartų ežere panaikinimo.