IŠSAUGOKIME KLAIPĖDOS ISTORINIO CENTRO ISTORIJĄ!


Parašų: 4
Paramos: < 20 EUR

Pasiekus 100 parašų ir 250 EUR paramos, peticija bus priimta administravimui VŠĮ Peticijos.

  • Autorius: Benas Volodzka
  • Adresuota: Mokslinės archeologijos komisijos pirmininkui dr. Gintautui Zabielai, I Nekilnojamo kultūros paveldo vertinimo tarybos pirmininkui dr. Ramūnui Kondratui
  • Parašai renkami iki: 2024-11-01
  • Kategorija: Kita

Prisidėkite prie šios peticijos:

Pasirašyti Pasidalinti Paremti

Pasiekus 100 parašų ir 250 EUR paramos, peticija bus priimta administravimui VŠĮ Peticijos, skiriant 100% paramos šios peticijos administravimui (teisinė konsultacija, viešinimas, agitacija, įforminimas, įteikimas adresatui, atsakymo paviešinimas ir kt.). Nepasiekus šios ribos, parama bus skirta bendrai VŠĮ Peticijos veiklai.

Šiuo metu įmonė UAB „Statybų archeologija“, pagal sutartį su UAB „Infes“, kuri atsakinga už Atgimimo aikštės rekonstrukciją, Klaipėdos istorinėje miesto dalyje, vadinamoje Naujamiesčiu (u.k. 22012), atlieka archeologinius tyrimus, bei šių tyrimų vietoje planuojama įrengti požeminę automobilių stovėjimo aikštelę. Mums yra žinoma, jog archeologiniai ir struktūrų architektūriniai tyrimai yra suplanuoti atlikti dalimis: Pirmiausia ištiriant tik aikštelės ploto pakraščius ir juose jau atsidengtus užstatymo elementus pateikti teikti Vertinimo tarybai, turint tikslą tose vietose pradėti suplanuotus statybos darbus, ir tik vėliau imtis tyrinėti likusį plotą su pilnu kvartalo užstatymo vaizdu. Vertinant tik pakraščiuose aptiktas pastatų liekanas ir nematant viso tyrimų ploto vaizdo neabejotinai nukentės šių objektų išsamus vertinimas (moksliniu, paveldosauginiu aspektais, galų gale tai nesąžininga visuomenės atžvilgiu).

Susipažinus su geraja archeologinių tyrimų praktika, prašome aptiktų architektūrinių objektų
vertingumą svarstyti tik atidengus visą tiriamą plotą. Atliekant archeologinius darbus bei saugomų architektūros konstrukcijų vertinimą šia tvarka bus išvengiama, kad požeminės automobilių stovėjimo aikštelės darbai nebus pradėti neįvertinus išsamiai visos teritorijos paveldo objektų apsaugos įvertinimą. Tokiu būdu būtų išvengta interesų konflikto (tarp užsakovo, rangovo, paveldo apsaugos) ir užkirstas kelias procesui, kai arba nebegalima bus tęsti statybų, arba apsaugoti paveldo objekto.

Mums, Klaipėdos visuomenės atstovams, yra aktuali ne tik aikštės rekonstrukcija, bet ir maksimalus archeologinio-architektūrinio paveldo išsaugojimas, integravimas į dabartinius poreikius. Šioje vietovėje prieškarinių istorinio paveldo objektų beveik nelikę, tad Atgimimo aikštėje atidengti kvartalo užstatymai yra paskutiniai autentiškos Klaipėdos objektai.

Prašome Jūsų informuoti apie planuojamą Nekilnojamojo kultūros paveldo Vertinimo komisijos posėdį bei suteikti prieigą vienam iš mūsų deleguotų atstovų jame dalyvauti, bei išsakyti miestiečių poziciją.

Pasirašyti peticiją

Kiekvienas šiai peticijai paaukotas 1 EUR leidžia mums pasiekti apie 500 žmonių su peticijos žinute ir surinkti daugiau parašų. Paramą administruoja ne pelno siekianti organizacija VŠĮ "Peticijos". 100% paramos yra skiriama šios peticijos administravimui (teisinė konsultacija, viešinimas, agitacija, įforminimas, įteikimas adresatui, atsakymo paviešinimas).


      Jokios kitos informacijos nesiųsime
# Vardas Komentaras
1 Rita (Klaipėda)
2024-09-20 / 16:09
Reikalauju nestatyti požeminio garažo kledarams. Savivaldybė kledaraus pastatė auksčiau už žmonės ir paveldo išsaugojimą