Dėl naujos Alytaus poliklinikos nestatymo Alytaus S. Kudirkos ligoninės teritorijoje


Parašų: 337
Paramos: < 20 EUR

Pasiekus 100 parašų ir 250 EUR paramos, peticija bus priimta administravimui VŠĮ Peticijos.

  • Autorius: Valerijus Vencius
  • Adresuota: Alytaus miesto savivaldybės Taryba, savivaldybės meras, LR Sveikatos apsaugos ministerija
  • Parašai renkami iki: 2024-10-31
  • Kategorija: Valdžia ir politika

Prisidėkite prie šios peticijos:

Pasirašyti Pasidalinti Paremti

Pasiekus 100 parašų ir 250 EUR paramos, peticija bus priimta administravimui VŠĮ Peticijos, skiriant 100% paramos šios peticijos administravimui (teisinė konsultacija, viešinimas, agitacija, įforminimas, įteikimas adresatui, atsakymo paviešinimas ir kt.). Nepasiekus šios ribos, parama bus skirta bendrai VŠĮ Peticijos veiklai.

Vadovaujantis Lietuvos Respublikos Konstitucijos 33 straipsniu ir Lietuvos Respublikos Peticijų konstituciniu įstatymu, teikiame šią peticiją, kurioje reiškiame nepritarimą planuojamai naujos Alytaus poliklinikos statybai Alytaus S. Kudirkos ligoninės teritorijoje.

Peticijos pareiškėjai: Alytaus miesto ir rajono gyventojai, bendruomenės nariai, sveikatos priežiūros specialistai ir visi, kurie yra susirūpinę dėl šio sprendimo poveikio miesto sveikatos priežiūros infrastruktūrai, viešųjų finansų naudojimo efektyvumui bei bendruomenės interesams.

Peticijos tikslas: Sustabdyti planuojamą naujos poliklinikos pastato statybą Alytaus S. Kudirkos ligoninės teritorijoje, kadangi šis sprendimas neatitinka miesto gyventojų ir sveikatos sistemos poreikių, nėra tinkamai išdiskutuotas su suinteresuotomis pusėmis ir kelia daugiau abejonių nei naudos.

Peticijos argumentai:
1. Netinkamas sprendimo būdas ir neaiškios finansavimo galimybės. Naujo poliklinikos pastato statyba miesto biudžeto arba skolintomis lėšomis nėra optimalus sprendimas, ypač esant neaiškiam finansavimo šaltiniui. Miesto biudžete jau dabar trūksta lėšų, o staigus milijonų atsiradimas šiai statybai kelia pagrįstų abejonių dėl skaidrumo ir finansavimo tvarumo.
2. Nepagrįstas sprendimas ignoruojant esamas patalpas. Prieš svarstant naujos statybos galimybes, būtina išanalizuoti ir aptarti ilgalaikes perspektyvas su Alytaus rajono savivaldybe, kurios patalpose šiuo metu veikia miesto poliklinika. Renovacija esamo pastato būtų kelis kartus pigesnė nei naujos poliklinikos statyba. Reikalingos ekspertų išvados dėl esamo pastato būklės – ar jis tikrai toks prastas, kad būtų būtina nauja statyba.
3. Nepagrįstas ryšys su pacientų prieinamumu prie specialistų. Naujos poliklinikos pastato statyba ligoninės kieme neturės teigiamos įtakos pacientų greitesniam patekimui pas antro lygio specialistus. Ligoninės ir poliklinikos veikla yra atskirtos, todėl jų fizinis artumas nėra lemiantis veiksnys pacientų aptarnavimo kokybei ar greičiui.
4. Parkavimo problemų paaštrėjimas ir žaliosios zonos sunaikinimas. Statant naują poliklinikos pastatą ligoninės teritorijoje, dar labiau paaštrės automobilių parkavimo problema, kuri jau dabar yra aktuali Alytaus ligoninės kieme. Be to, medžių iškirtimas ligoninės teritorijoje būtų dar vienas neigiamas šio projekto aspektas, kuris neprisidėtų prie miesto ekologijos ar gyventojų gerovės. Taip pat padidėtų eismo intensyvumas ne tik Vakaro bei Ligoninės, bet ir Tvirtovės gatvėje. Padidėtų oro tarša bei triukšmo lygis.
5. Neigiamas poveikis darbo rinkai ir nedarbo lygio augimas. Mero teigimu, naujos poliklinikos statybos lems dalies dabartinį poliklinikos pastatą aptarnaujančio personalo atleidimą, kas neabejotinai padidins nedarbo lygį mieste. Nors teigiama, kad tokiu būdu bus taupoma šimtai tūkstančių eurų per metus, tokie sprendimai kelia pavojų darbo vietoms ir miesto gyventojų pragyvenimui.
6. Privatizacijos galimybė ir abejonės dėl tikslų. Dabartinis poliklinikos pastatas, jei Alytaus rajono savivaldybė jį parduotų aukcione, taptų puikiu privačios medicinos įstaigos arba gyvenamųjų butų projektų objektu. Tai kelia pagrįstų abejonių, kad poliklinikos pastato statybos projektas gali būti sugalvotas kaip dalis iš anksto suplanuoto verslo plano, kuris netarnauja visuomenės interesams.
7. Alytiškių nepritarimas. Miesto gyventojai jau išreiškė tvirtą nepritarimą šiam projektui, kaip matyti iš diskusijų socialiniuose tinkluose. Nėra prasmės spekuliuoti apklausomis, kai gyventojų pozicija jau aiški.
8. Naujos poliklinikos pastato statybai ligoninės teritorijoje kategoriškai nepritaria Alytaus miesto architektų taryba.

Prašymas: Atsižvelgiant į išdėstytus argumentus, reikalaujame, kad Alytaus miesto savivaldybės taryba, meras ir LR Sveikatos apsaugos ministerija stabdytų planuojamą naujos poliklinikos pastato statybą Alytaus S. Kudirkos ligoninės teritorijoje. Reikalaujame surengti viešą diskusiją, įtraukiant gyventojus, medikus, architektus bei ekspertus, kad būtų rasti geresni ir ekonomiškai pagrįsti sprendimai miesto sveikatos priežiūros infrastruktūrai gerinti.

Pasirašyti peticiją

Kiekvienas šiai peticijai paaukotas 1 EUR leidžia mums pasiekti apie 500 žmonių su peticijos žinute ir surinkti daugiau parašų. Paramą administruoja ne pelno siekianti organizacija VŠĮ "Peticijos". 100% paramos yra skiriama šios peticijos administravimui (teisinė konsultacija, viešinimas, agitacija, įforminimas, įteikimas adresatui, atsakymo paviešinimas).


      Jokios kitos informacijos nesiųsime
# Vardas Komentaras
1 Auksė (Alytus)
2024-10-12 / 17:26
Turime poliklinika, galima tartis su rajonu ir bendradarbiauti. Naujas KOLKAS TIKRAI nereik.
2 Emilija
2024-10-09 / 15:34
Cesiulis suįžūlėjo. Tramdyt beprasmes statytbas
3 Vaiva (Alytus)
2024-10-09 / 12:21
Viskas gerai kur dabar poliklinika, ir vieta žmonėms gera. Geriau pinigus investuoti į kitus dalykus
4 Sigitas (Alytus)
2024-10-09 / 09:46
Turime polikliniką.Tikrai vietos ten užtenka aimui ir miestui.Ne poliklinikos reikai,tačiau,kad dirbtų esantys gydytojai poliklinikoje,Kad ligonines priimamasis nebūtų paverstas poliklinika,išblaivinimo įstaiga.Afera ta statyba,nauja spasipinigavima s miesto savivaldybės valdžios ir tarybos.
5 Dalė (Alytus)
2024-10-08 / 22:27
Nereikalinga nauja poliklinika,netinkama vieta,geriau tuos pinigus investuoti į gydymo prieinamumą
6 Birutė
2024-10-08 / 20:57
Pasisakau prieš poliklinikos perkėlimą į ligoninės aplinką. Pirmiausiai turime pasirūpinti, kad turėtume galimybę patekti pas gydytojus ir laiku gautume pagalbą
7 Laimute
2024-10-08 / 19:10
Tikrai nereikia!! Gydytojų reikia, kad eilės sumažėtų. Atremontuoti seną, puiki ir gera vieta, susisiekimas geras.
8 Jur
2024-10-08 / 06:07
Nereikia, yra pastatų kuriuos galima sutvarkyt ir pigiau bus
9 Rigonda
2024-10-07 / 22:53
Pritariu peticijai, biudžeto lėšas galima panaudoti racionaliau.
10 Jūratė (Alytus)
2024-10-07 / 22:50
susitvarkykit seną polikliniką ir dirbkit pinigų nešvaistę, jau db kamščiai prie ligoninės, tai kas bus kai dar ir poliklinika ten atsiras?
11 Nijolė
2024-10-07 / 22:24
Poliklinika gera ir geroj vietoj. Geriau investuoti į gydytojų pritraukimą.
12 Jolita (Alytus)
2024-10-07 / 21:15
Nereikia naujos poliklinikos,sutvarkykit dabartine.Beteikalingai svaistomi pinigai.
13 Irma (Alytus)
2024-10-07 / 20:44
Nereikalinga nauja poliklinika, ne nauji pastatai gydo.
14 Vilma
2024-10-07 / 19:41
Dabartinė Alytaus poliklinika yra strategiškai patogioje vietoje.
15 Marijona
2024-10-07 / 19:04
Reikia iŝlaikyti gerus gydytojus,kad neemigruotų. Nes jau tuoj neliks pas ką kreiptis.Užtenka tü statybű. Kas dirbs tuose naujuose pastatuose.
16 Kari
2024-10-07 / 16:56
Svaistot pinigus veltui,neprisitraukiat geru gydytoju,alytuje medicina ir svietimas degraduoja
17 Laura
2024-10-07 / 14:17
Ne pastatai gydo žmones ,o medikai.Investuokite,kad pritraukti medikų vaikų skyriuje dirba gydytojai pensijinio amžiaus...ir tie jau ruošiasi išeiti.
18 Ineta (Alytus)
2024-10-07 / 14:13
Nereikalinga nauja statyba. Reikia gerinti ir saugoti , plėsti darbo vietą būsimoj Alytaus poliklinikoj.
19 Ingrida
2024-10-07 / 13:15
Nereikia Alytuje naujos poliklinikos, gera ir senoji
20 Asta
2024-10-07 / 13:10
Alytaus miestui reikalingi gydytojai, o nenauja poliklinika.
21 Valerijus (Alytus)
2024-10-05 / 22:07
Sveikatos apsaugos sistemoje yra kitų, žymiai didesnių problemų - prieinamumas, medicinos darbuotojų trūkumas. Tad lėšas reikėtų skirti ne tik naujų medikų pritraukimui, bet ir esamų išlaikymui.