Alergenų sąrašas restoranuose
Parašų: 287
€ Paramos: 25.00 EUR
Pasiekus 100 parašų ir 250 EUR paramos, peticija bus priimta administravimui VŠĮ Peticijos.- Autorius: Inesa Milkerytė
- Adresuota: Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba
- Parašai renkami iki: 2025-07-22
- Kategorija: Kita
Prisidėkite prie šios peticijos:
Pasirašyti Pasidalinti € Paremti
Gerbiami Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovai,
Kreipiamės su rūpesčiu dėl plačiai paplitusio ir pavojingo viešojo maitinimo įstaigų (restoranų, kavinių, valgyklų ir kt.) praktikos – neteisingai, neaiškiai arba apskritai nepateikiamų alergenų sąrašų.
Pagal Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą (ES) Nr. 1169/2011, visos maitinimo įstaigos, teikiančios nefasuotą maistą, privalo pateikti aiškią ir tikslią informaciją apie patiekaluose esančius alergenus. Deja, realybėje situacija dažnai yra priešinga:
- Daugelis restoranų išvis nepateikia jokių alergenų sąrašų.
- Jei pateikiami, tai dažnai tik bendriniai įspėjimai, pavyzdžiui, „gali būti alergenų“ arba išvardinta 14 pagrindinių alergenų be jų susiejimo su konkrečiais patiekalais.
- Informacija neretai pateikiama neprieinamai – tik žodžiu ar su pasikartojančiais atsakymais „padavėjas nežino“ arba „virėjas šiuo metu negali pasakyti“.
Toks informacijos trūkumas tiesiogiai kelia grėsmę alergiškų ir netoleruojančių tam tikrų maisto medžiagų žmonių sveikatai, riboja jų teisę saugiai dalyvauti visuomeniniame gyvenime ir gali turėti net mirtinų pasekmių.
Reikalaujame:
- Sustiprinti kontrolę dėl alergenų žymėjimo prie kiekvieno patiekalo.
- Įpareigoti viešojo maitinimo įstaigas pateikti aiškų, prieinamo formato (raštu ar skaitmeniniu būdu) alergenų sąrašą, kurį būtų galima pasiekti paprašius įstaigos darbuotojų arba jį pateikti meniu.
- Numatyti atsakomybę už klaidingą ar nepateiktą informaciją, remiantis galiojančiais ES teisės aktais.
- Skatinti švietimą ir mokymus maitinimo sektoriaus darbuotojams apie alergijų rimtumą.
Ši problema turi būti sprendžiama neatidėliojant, nes tai – ne tik patogumo, bet žmogaus sveikatos ir gyvybės klausimas.
Tikimės, kad į šį klausimą bus atsižvelgta atsakingai ir greitai.
Pasirašyti peticiją
# | Vardas | Komentaras |
---|---|---|
1 |
Nijole
2025-05-10 / 01:43
|
Uz tai, kad maitinimo istaigose butu suzymeti alergenai |
2 |
Gabrielė
2025-05-09 / 14:42
|
Taip pat derėtų atkreipti dėmesį į pėdsakus, neretai patiekalai nėra pažymėti kaip turintys glitimo, tačiau dėl gamybos proceso, dėl kryžminės taršos virtuvėje, dėl neatkreipimo dėmesio į naudojamus produktus, kuriouose galimi pėdsakai (pvz. prieskoniai) jie nėra saugūs turintiems celiakiją. |
3 |
Akvilė
2025-05-09 / 13:16
|
Vaikui sergant celiakija, negalime eiti į kavines, nes dauguma nesupranta apie gliuteną ir pan. |
4 |
Diana
2025-05-09 / 12:55
|
Sergu celiakija, alergenų sąrašai maitinimo įstaigose būtini, nes būtent dėl to, kad restoranuose ir kavinėse trūksta šios informacijos, juos tenka apeiti |
5 |
Giedrius
(Vilnius)
2025-05-09 / 12:53
|
Iš visų aplankytų EU šalių susidaro įspūdis, kad pas mus situacija prasčiausia. Reiktų ir kainų kontrolės, nes kokioje Slovakijoje produktų be glitimo kainos bent 2 kartus mažesnės. |
6 |
Milda
(Vilnius)
2025-04-26 / 09:43
|
Sergu celiakija, daug restoranų Vilniuje nežino, kas yra glitimas... |
7 |
Gabija
2025-04-25 / 23:42
|
Daugeliui trūksta supratimo apie esamas alergijas. Pavyzdžiui, aš netoleruoju svogūnų – man išberia veidą ir pasidaro sunku kvėpuoti. Kiekvieną kartą prašau, kad jų nedėtų, bet vis tiek gaunu patiekalą su svogūnais, ir tenka nusivilti bei rankioti juos iš maisto. |
8 |
Skirmantė
(Kaunas)
2025-04-25 / 17:56
|
Netoleruoju glitimo, labai retai surandu vietą pavalgyti, tad dažniausiai tenka gamintis pačiai o tam laiko neturiu... |
9 |
Jomantė
2025-04-24 / 00:03
|
- Sustiprinti kontrolę dėl alergenų žymėjimo prie kiekvieno patiekalo. - Įpareigoti viešojo maitinimo įstaigas pateikti aiškų, prieinamo formato (raštu ar skaitmeniniu būdu) alergenų sąrašą, kurį būtų galima pasiekti paprašius įstaigos darbuotojų arba jį pateikti meniu. - Numatyti atsakomybę už klaidingą ar nepateiktą informaciją, remiantis galiojančiais ES teisės aktais. - Skatinti švietimą ir mokymus maitinimo sektoriaus darbuotojams apie alergijų rimtumą. |
10 |
Ramunė
2025-04-23 / 23:02
|
Trūksta informacijos visiems apie alergenus ir nepageidaujama jų poveikį sveikatai. |
11 |
Laura
(Alytus)
2025-04-22 / 23:34
|
Sergu celiakija. Nuolat susiduriu su problema valgytu viešose įstaugose |
12 |
Gerda
(Šiauliai)
2025-04-22 / 22:40
|
Dažnu atveju net nežino kas yra glitimas.. labai liūdna. |
13 |
Virginija
(Vilnius)
2025-04-22 / 22:22
|
Sustiprinti kontrolę dėl alergenų žymėjimo prie kiekvieno patiekalo. - Įpareigoti viešojo maitinimo įstaigas pateikti aiškų, prieinamo formato (raštu ar skaitmeniniu būdu) alergenų sąrašą, kurį būtų galima pasiekti paprašius įstaigos darbuotojų arba jį pateikti meniu. |
14 |
Ieva
(Panevėžys)
2025-04-22 / 18:09
|
Truksta žiniu, dauguma net nezino kas per alergenas ira gliutenas, Pasakai kad celekija, tai dar atnesa duonos su kviečiais, arba buvo vitrinoi pyragas su kortele pazymeta kad be gliuteno., isigijus visa pyraga pasirodo sudeti vien kvietiniai miltai siaubas! Dar šitaip klaidina,ir reliai nesuvokia ka gali padaryti gliutenas serganciam celekija... |
15 |
Austėja
(Vilnius)
2025-04-22 / 17:46
|
Reikalaujame: - Sustiprinti kontrolę dėl alergenų žymėjimo prie kiekvieno patiekalo. - Įpareigoti viešojo maitinimo įstaigas pateikti aiškų, prieinamo formato (raštu ar skaitmeniniu būdu) alergenų sąrašą, kurį būtų galima pasiekti paprašius įstaigos darbuotojų arba jį pateikti meniu. |