DĖL STACIONARIŲ ORO TARŠOS MATUOKLIŲ ĮRENGIMO SENAMIESTYJE IR ŽVĖRYNE


Parašų: 13
Paramos: < 20 EUR

Pasiekus 100 parašų ir 250 EUR paramos, peticija bus priimta administravimui VŠĮ Peticijos.

  • Autorius: Rasa Pavarienė
  • Adresuota: Vilniaus miesto savivaldybė
  • Parašai renkami iki: 2025-01-08
  • Kategorija: Kita

Prisidėkite prie šios peticijos:

Pasirašyti Pasidalinti Paremti

Pasiekus 100 parašų ir 250 EUR paramos, peticija bus priimta administravimui VŠĮ Peticijos, skiriant 100% paramos šios peticijos administravimui (teisinė konsultacija, viešinimas, agitacija, įforminimas, įteikimas adresatui, atsakymo paviešinimas ir kt.). Nepasiekus šios ribos, parama bus skirta bendrai VŠĮ Peticijos veiklai.

Vilniaus Senamiestis, Žvėrynas - išskirtinė ne tik Vilniaus, bet ir visos Lietuvos dalis. Unikali architektūra, likę medinukai džiugina gyventojus ir miesto svečius.
Deja čia gyvenantiems nerimą kelia kietųjų dalelių koncentracija ore ir oro taršos matuoklių nebuvimas šiose miesto vietose, kuriose gausu pėsčiųjų. Kenksmingos dalelės kaupiasi dėl kelių priežasčių - dėl didelių automobilių srautų (Žvėrynas tapo tranzitiniu rajonu, norintiems trumpinti kelią), įvairiu kuru kūrenamų gyvenamųjų namų.
Oro tarša yra pagrindinė žmogaus pirmalaikės mirties, kurią lemia aplinka, priežastis. Autotransportas – vienas didžiausių oro teršalų  Lietuvoje šaltinių.
Oro teršalai darantys įtaką sveikatai (išskiriami automobilių): kietosios dalelės (KD10 ir KD2.5), azoto dioksidas (NO2), sierosdioksidas,(SO2), ozonas {O3), anglies monoksidas (CO), policikliniaiaromatiniai angliavandeniliai (PAA), benz(o)pirenas, sunkieji metalai, lakūs organiniai junginiai (LOJ). 
Dėl oro taršos mes jaučiame kokybinius gyvenimo pokyčius sveikatos atžvilgiu. Tyrimais įrodyta, kad oro užterštumas tiesiogiai susijęs su bronchine astma, įvairiomis obstrukcinėmisplaučių ligomis, alerginėmis ligomis, o pagal paskutines mokslines tendencijas oro tarša siejama su širdies ir kraujagyslių ligomis: insultu, infarktu. Už tai atsakingos į orą išmetamos kietosios detalės, kurios per plaučius patenka į kraujotaką ir ten sudaro uždegiminius procesus.
Kuo kietosios dalelės smulkesnės, tuo giliau jos gali patekti į mūsų organizmą sudarant sąlygas krešulių susidarymui, jos taip pat gali sąlygoti aterosklerozės vystymąsi. Asmenys turintys lėtinių ligų jautriau reaguoja į oro užterštumą. Epidemiologinių studijų metu įrodyta, kad tomis dienomis, kuomet padidėja oro užterštumas, padidėja ir hospitalizuojamų asmenų skaičius, taip pat nustatyta, kad tomis dienomis padidėja žmonių mirtingumo rodikliai. Kuo kietosios dalelės smulkesnės, tuo giliau jos gali patekti į mūsų organizmą sudarant sąlygas krešulių susidarymui, jos taip pat gali sąlygoti aterosklerozės vystymąsi. Asmenys turintys lėtinių ligų jautriau reaguoja į oro užterštumą.
Epidemiologinių studijų metu įrodyta, kad tomis dienomis, kuomet padidėja oro užterštumas, padidėja ir hospitalizuojamų asmenų skaičius, taip pat nustatyta, jog tomis dienomis padidėja žmonių mirtingumo rodikliai.
Pagal Europos Sąjungoje nustatytus saugius kietųjų dalelių lygius ore, nustatytos mokslinės tyrimo metodikos apskaičiuoti ryšį tarp oro užterštumo smulkiosiomis oro dalelėmis ir mirtingumo padidėjimo. Lietuvoje atlikus šiuos tyrimus, nustatyta, kad kasmet Lietuvoje, dėl oro taršos ankščiau laiko miršta apie 2000 žmonių.
Atsižvelgdami į išvardintus argumentus, Vilniaus miesto savivaldybės prašome:
1. Įrengti stacionarius oro taršos matuoklius Vilniuje Pamėnkalnio/Tauro g. sankryžoje ir Sėlių g. 54.
2. Skelbti viešai oro taršos matuoklių rodmenis gyventojams. 
3. Skubiai imtis priemonių oro taršai mažinti.
 
Pritariate šiai iniciatyvai? Pasirašyti/paremti galite paspaudę žemiau esančią nuorodą.

Pasirašyti peticiją

Kiekvienas šiai peticijai paaukotas 1 EUR leidžia mums pasiekti apie 500 žmonių su peticijos žinute ir surinkti daugiau parašų. Paramą administruoja ne pelno siekianti organizacija VŠĮ "Peticijos". 100% paramos yra skiriama šios peticijos administravimui (teisinė konsultacija, viešinimas, agitacija, įforminimas, įteikimas adresatui, atsakymo paviešinimas).


      Jokios kitos informacijos nesiųsime
# Vardas Komentaras
1 Dalius (Vilnius)
2024-09-13 / 21:17
Vilniaus senamiestyje eismas pernelyg intensyvus, palyginus su kitomis Europos sostinėmis. Be to, Vilnius yra ne prie jūros ar vandenyno, kur būtų stiprūs vėjai. Ypač senamiestis yra apsuptas kalvų, dėl ko oras menkai keičiasi. Kinijoje keli miestai turi dideliu oro valytuvus, kurie išvalo ir yra ypač veiksmingi esant štiliui.
2 Vytautas (Vilnius)
2024-09-10 / 07:46
Palaikau ne tik oro kokybės stebėseną, bet ir pareigos Vilniaus miesto savivaldybės administracijai atsiradimą dėl būtinų prevencinių priemonių
3 Viktorija (Vilnius)
2024-09-09 / 22:05
Ačiū iniciatoriams, seniai reikėjo. Oro taršos klausimas kaip niekad aktualus.