Uždrausti vandenilio gamyklos statybą Klaipėdos uoste. Vandenilio gamyklą statyti už miesto ribų, naudoti nuotekas ir taip mažinti klimato kaitą išsaugant gėlo vandens resursus


Parašų: 277
Paramos: 45.00 EUR

Pasiekus 100 parašų ir 250 EUR paramos, peticija bus priimta administravimui VŠĮ Peticijos.

  • Autorius: Asociacija Klaipėdos žalieji
  • Adresuota: LR Seimas, LR Vyriausybė
  • Parašai renkami iki: 2024-12-31
  • Kategorija: Kita

Prisidėkite prie šios peticijos:

Pasirašyti Pasidalinti Paremti

Pasiekus 100 parašų ir 250 EUR paramos, peticija bus priimta administravimui VŠĮ Peticijos, skiriant 100% paramos šios peticijos administravimui (teisinė konsultacija, viešinimas, agitacija, įforminimas, įteikimas adresatui, atsakymo paviešinimas ir kt.). Nepasiekus šios ribos, parama bus skirta bendrai VŠĮ Peticijos veiklai.

Planuojamas objektas Nemuno g. 40, Klaipėda yra gyvenamųjų namų teritorijoje. Gyvena šeimos su vaikais. Aplinkinių namų gyventojams gyventi tokioje teritorijoje, pastačius vandenilio gamyklą, taps ypač nesaugu, o gal net ir neįmanoma. Vykdant bet kokį projektą, pirmiausia turi būti atsižvelgiama į realų gyventojų saugumą. Akivaizdu, kad į aplinkinių namų gyventojų saugumą absoliučiai neatsižvelgiama. Nėra numatyta jokio mechanizmo, kaip gyventojams „amortizuoti“ būsimą žalą, nėra numatyta jokia saugumą gerinanti infrastruktūra.
Šalia planuojamos Vandenilio gamyklos (Nemuno g. 40, Klaipėda) yra suskystintų gamtinių dujų terminalas „Independence“. Sprogus planuojamai vandenilio gamyklai, reali grėsmė ir „Independence“ sprogimui. Šių objektų sprogimas prilygtų katastrofai ir miestui bei gyventojams sukeltų milžiniškas pasekmes. Vandenilio gamyklos projektui buvo nepritarta teritorijoje Nemuno g. 8A, Klaipėda, nes PAV tinkamai neįvertino, kad šalia yra „Bega“, kurios sandėliuose yra pavojingi objektai, t. y. gali būti saugoma salietra. Tačiau vandenilio gamyklos statybai šalia dar pavojingesnio objekto – „Independence“ yra pritariama ir problemų tame nematoma. Tokia situacija prasilenkia su bet kokia logika ir iš principo yra negalima. Negalimas dviejų ypač pavojingų ir sprogių objektų buvimas šalia vienas kito.
Apskritai atliktame PAV (j7 yra du:https://tyrens.lt/wp-content/uploads/2024/01/PAV_ataskaita_03-1.pdf. Žaliųjų degalų (vandenilio) gamybos ir papildymo punktų plėtra Klaipėdos uoste https://portofklaipeda.lt/wp-content/uploads/2024/02/PAV_atasakaita_03_N.pdf nėra įvertinta planuojamo objekto statyba šalia suskystintųjų dujų terminalo „Independence“. Tai yra esminis pažeidimas, šios aplinkybės turi būti tinkamai įvertintos. Turi būti atsakyta į klausimą, ar galima vandenilio gamyklos statyba šalia „Independence“.
Priešgaisrinės ir civilinės saugos specialistai nėra atlikę sprogimo zonų skaičiavimų iki maksimalaus vandenilio kiekio.
Nėra atlikti jokie skaičiavimai, kaip nelaimės atveju bus apsaugomi žmonės ir vykdoma jų evakuacija. Ar apskritai tai būtų įmanoma saugiai ir greitai padaryti.
Tokio pavojingumo objektai turėtų būti statomi ne miesto teritorijoje. Tokio objekto statybai vietos reikėtų ieškoti už gyvenamųjų rajonų ribų.
Klaipėdos Uoste vandenilis bus gaminamas naudojant polimerinių elektrolitų membranos (PEM) elektrolizerį: leidžiant elektros srovę tarp katodo ir anodo gėlas vanduo suskaidomas į vandenilį ir deguonį ir per PEM membraną išskiriamas vandenilis. Planuojamas vandenilio gamybos pajėgumas: apie 530 tūkst. m3/metus 2025 m., 2026 metais – apie 560 tūkst. m3/metus, 2027, 2028 metais – apie 830 apie 1 400 tūkst. m3/metus 2030 metais.
Klaipėdoje uosto vadovas A.Latakas vandenilį gamins netoli gyvenamųjų namų. Aplinkos apsaugos agentūra (AAA), išanalizavusi visų institucijų išvadas, patvirtino Nemuno g. 40 - dabartinės Uosto direkcijos laivyno bazės teritoriją.
,, Mūsų specialistai pateiktoms vietoms, siūlymams nepritarė“, – sakė Klaipėdos meras A. Vaitkus. Projektas projektui nelygus ir čia jau reikėtų labai gilintis. Tiesiog vandenilis yra visu tūriu sprogstamoji medžiaga ir, be abejonės, specialistai vertindami atsižvelgė būtent į šį faktorių“, – dėstė A. Vaitkus. Bet Nemuno g. 40 už keliasdešimt metrų gyvena šeimos su vaikais, kurie net neįsivaizduoja kaip miegos, žinodami kokia gamyba vyks šalia, į kokį pavojų jie įstumiami.
https://www.lrt.lt/naujienos/lietuvoje/2/2280714/galimybe-ar-gresme-klaipedoje-nesutariama-del-uosto-planu-imtis-vandenilio-gamybos
Vandenilio, metanolio gamybos įmonės kartais sprogsta. (video) https://www.youtube.com/watch?v=ydgd_ZvZ5xg&ab_channel=WSOCT
Video kaip dega siūlomi mums degalai:
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://m.youtube.com/watch%3Fv%3DlmEsU-QYxNk&ved=2ahUKEwjP8OKYgoCFAxX5CRAIHbTLAmIQz40FegQIDhAJ&usg=AOvVaw3bVatV1E0P094JBlZ8ZblU
Šiuo metu Lietuvoje nėra nė vieno vandeniliu varomo sunkvežimio ir neaišku kada bus. Šie automobiliai neskuba ateiti ir į kitas Vakarų Europos šalis. Tam yra priežasčių – pačios mašinos būtų gerokai brangesnės, o vandenilio kuro kaina nuo SGD gali kartais skirtis.
https://klaipeda.diena.lt/naujienos/klaipeda/miesto-pulsas/vandenilio-pasakos-pelene-bus-ir-klaipedoje-1183647

Jau daugiau kaip 60 metų Lietuvoje gaminami milžiniški kiekiai vandenilio, kuris naudojamas azoto trašų gamybai. Tik iki šiol vandenilis buvo gaminamas iš gamtinių dujų, nes gaminti iš vandens buvo per brangu. O dabar tapo pigu? Ir degalai bus pigūs? Ir kodėl Klaipėdos miestas užpirko elektra varomus autobusus? https://www.atviraklaipeda.lt/2024/06/05/ar-mums-dar-liks-gelo-vandens/
https://www.atviraklaipeda.lt/2024/05/17/is-pietinio-uosto-per-25-metus-tikisi-7-mlrd-euru-naudos/
Aplinkos ministerija – pritarė planuojamai ūkinei veiklai ir pietinėje uosto dalyje. Klaipėdos uostas žengia dar vieną žingsnį įgyvendinant vieną didžiausių projektų istorijoje – suformuojant ir įveiklinant naują 100 hektarų apimančią teritoriją. Teritoriją bus skaidyta į 4 dalis ir joje vystyti konteinerių, žaliosios energijos terminalus, aplinkai draugiško laivų perdirbimo ir jūrinio vėjo komponentų gamybos veiklas. Skaičiuojama, kad 1 į uosto plėtrą investuotas euras generuotų 3,4 eur grąžą, o per 25 metus išvystyta pietinė uosto teritorija atneštų 7 mlrd. Eur pelno. https://www.lrt.lt/naujienos/verslas/4/2324034/klaipedos-uostas-pleciasi-patvirtinta-naujos-100-hektaru-teritorijos-pletra O kaip su gamta? Su užterštumu? Jau skaičiuojamas neuždirbtas pelnas.
„Toliau viena iš alternatyvų galėtų būti iš mūsų pietinės dalies vystymo, kad ten galėtų atsirasti kažkokia žaliųjų degalų gamyba, tarp jų ir vandenilio“, – kalbėjo Klaipėdos uosto vadovas.
https://www.lrt.lt/naujienos/verslas/4/2283210/latakas-vandenilis-ateityje-galetu-buti-gaminamas-ir-pietineje-klaipedos-uosto-dalyje

Gamykla uosto teritorijoje tik didelių planų pradžia, nes pasak energetikos ministro D.Kreivio per Lietuvą tiesis vandenilio vamzdynas, kuris sujungs Šiaurės ir Centrinę Europą. „Vandenilį naudosime gaminti elektrai tada, kada saulės ir vėjo nėra, transportui, kaip šiuo atveju Vilniaus mieste, sunkiajam transportui, laivybai (Klaipėdos uostas ne už ilgo pradės vykdyti kitą projektą), o taip pat ir pramonei” – teigė jis. Kartu su Suomija, Estija, Latvija, Lenkija ir Vokietija planuojame vandenilio vamzdyną iš Šiaurės į Centrinę Europą. Kur yra didžiausi pramoniniai pajėgumai ir kur vandenilis bus labiausiai reikalingas“, – aiškino D. Kreivys. ,,Žaliojo“ vandenilio gamybai naudos Lietuvos gėlą vandenį ir eksportuos per vamzdyną Europai. https://www.delfi.lt/verslas/energetika/lietuvos-uzmojis-gaminti-milziniska-kieki-vandenilio-bus-naudojama-transportui-elektrai-94495071
Europos dujų perdavimo sistemos operatoriai „Gasgrid Finland“ (Suomija), „Elering“ (Estija), „Conexus Baltic Grid“ (Latvija), „Amber Grid“ (Lietuva), „GAZ-SYSTEM“ (Lenkija) ir „ONTRAS“ (Vokietija), dalyvaujantys tarptautiniame Šiaurės ir Baltijos šalių vandenilio koridoriaus projekte pasirašė sutartį dėl žaliojo vandenilio koridoriaus galimybių studijos.
https://ambergrid.lt/ziniasklaidai/naujienos/pradedama-rengti-siaures-ir-baltijos-saliu-vandenilio-koridoriaus-studija/977

Pamirštama, kad Virginijus Sinkevičius, Lietuvos deleguotas už aplinką, vandenynus ir žuvininkystę atsakingas EK narys, ragino ES nares ir Lietuvą daugiau nutekamųjų vandenų vartoti pakartotinai.
Deja, dabar degalų gamybos proceso metu „išvalytos“ nuotėkos bus išleidžiamos į Kuršių marias. Pastarųjų metų pavyzdžiai Klaipėdos mieste aiškiai parodė, kad toks būdas daro didžiulį poveikį ir žalą aplinkai.
Kas bus atsakingas už ,,Independence“ sprogimą, sprogus vandenilio gamyklai Nemuno g. 40? Vokietijos gamyklos taip pat dideliais kiekiais naudos gėlą vandenį.
Siūlome paskaityti: https://www.atviraklaipeda.lt/2024/07/25/straipsniu-apie-vandenilio-gamyba-lietuvoje-apzvalga/

Be to, verslo lobistų grupės BDI vadovo pavaduotojas H. Loeschas išreiškė susirūpinimą, kad dėl klimato kaitos ateityje sausros gali būti dažnesnės, ir paragino vyriausybę padėti atidžiai stebėti vandens lygį ir laiku reaguoti į galimas transportavimo problemas Vokietijos vandens keliuose
O Lietuvoje sausrų nebus? O jų jau buvo ir ne viena, kai Kauno hidroelektrinei teko dirbti ne pilnu pajėgumu. Ar neperdžius Nemunas (https://www.lrt.lt/naujienos/lietuvoje/2/1199919/del-paskutiniu-metu-vyravusiu-sausu-oru-nuseko-upes-negelbeja-nei-siomis-dienomis-siauciantis-lietus) ir kt. upes?
Ar troškimas gaminti vandenilį nepaliks apskritai Lietuva be gėlo vandens?
Verslas renkasi patogiausią kelią – žaliojo vandenilio gamybai naudojant gėlą vandenį. Bet GĖLAS VANDUO YRA NE VERSLININKŲ TURTAS, O VISŲ MŪSŲ LIETUVOS ŽMONIŲ TURTAS, kurį mes privalome tausoti ir naudoti jį atsakingai, žiūrėti į ateities perspektyvą. Gėlas vanduo – Lietuvos turtas, kuris ateityje bus vertas daug daugiau, nes klimato kaitai intensyvėjant, daugės sausrų, atsiras kažkokia tarša, galime turėti nenuspėjamų iššūkių.
Ką reikš žmonėms ,,žaliasis kursas“: https://www.alfa.lt/verslas/verslo-naujienos/pavojaus-varpai-vokietijai-volkswagen-prabilus-apie-gamyklu-uzdaryma-salyje-kilo-masinio-nedarbo-baime/339091/
Draudžiam naudoti gėla vandeni degalams gaminti.

Remiantis išdėstytais argumentais prieštaraujame vandenilio gamyklos statybai Nemuno g. 40, Klaipėdoje. Vandenilio gamyklą statyti už miesto ribų.

Pasirašyti peticiją

Kiekvienas šiai peticijai paaukotas 1 EUR leidžia mums pasiekti apie 500 žmonių su peticijos žinute ir surinkti daugiau parašų. Paramą administruoja ne pelno siekianti organizacija VŠĮ "Peticijos". 100% paramos yra skiriama šios peticijos administravimui (teisinė konsultacija, viešinimas, agitacija, įforminimas, įteikimas adresatui, atsakymo paviešinimas).


      Jokios kitos informacijos nesiųsime
# Vardas Komentaras
1 Alfridas (Vilnius)
2024-09-19 / 15:15
Žmonės bijo vandenilio gamyklos, bet alus pavojingesnis.
2 Laima (Klaipėda)
2024-09-16 / 16:54
Stop vandenilio gamyklai Klaipėdoje! Tai milžiniskas pavojus klaipėdiečių gyvybei, sveikatai! Pavojus sunaikinti gėlo vandens išteklius, pavojus mūsų upėms, gyvūnams, visai gamtai! Vandenilio kurą galima pakeisti alternatyviais energijos šaltiniais!
3 Jonas (Klaipėda)
2024-09-16 / 15:20
Nepritariu vandenilio gamyklos statymui Klaipėdos miesto teritorijoje.
4 Irena (Klaipėda)
2024-09-16 / 10:32
Negalima tokios įmonės statybą miesto teritorijoje, o gėlas vanduo , vienintelis turtas likęs lietuviams.
5 Liudvika
2024-09-16 / 07:35
Vandenilio, metanolio gamybai naudojant mūsų šalies gėlo vandens resursus - Ne.
6 Deimena
2024-09-15 / 21:10
Uoste 8 pavojingi objektai. Negana? O pietuose - gamyklos. Žmogui vietos nėra. Tik žmogai.
7 Edita
2024-09-15 / 15:51
Prieš šitokį genocidą ir aplinkos ir žmonių nuodijimą.
8 Sabina (Kaunas)
2024-09-15 / 14:23
Nepritariu gamyklos statybai mieste ir naudojimą gėlo vandens.
9 Inga (Kaunas)
2024-09-15 / 11:16
Nepritariu žaliojo vandenilio gamybai Lietuvos Respublikoje! Tai nusikaltimas naudoti gėlą vandenį kuro gamybai.
10 Vilma
2024-09-15 / 09:57
Nepritariu iš vis tokiam projektui. Nes galimybių studijos palankios tik lobistams.
11 Valerija
2024-09-15 / 09:47
Gamykla neturi būti šalia gyvenamųjų namų. Nepritariu gamyklos statybai mieste.
12 Karolis
2024-09-14 / 20:30
Nepritariu vandenilio gamyklos statyboms Lietuvos teritorijoje.
13 Dijana
2024-09-14 / 20:19
Kategoriškas NE vandenilio gamybai miesto centre ,ir dar iš gėlo vandens. Tai nusikaltimas.
14 Aidas (Klaipėda)
2024-09-14 / 20:12
Nepritariu gamyklos statybai mieste. Tegul ji būna statoma toliau nuo miesto.
15 Jolanta (Klaipėda)
2024-09-14 / 18:34
Vandenilio gamyklą statyti už miesto ribų. Draudžiam naudoti gėla vandeni degalams gaminti.
16 Regina
2024-09-14 / 18:28
Kuriant tokias įmones, siekiama mūsų mažą gražią šalį paversti Europos kloaką.Tariu Ne tokioms įmonėms Lietuvoje!
17 Virginija
2024-09-14 / 16:57
Tokias pav ojingas įmones investuotojai tegul stato savo šalyse,o ne Lietuvos pajūryje.
18 Simonas (Vilnius)
2024-09-14 / 16:46
nu kiek galima su tuo kad, verslas aukščiau visko?
19 Daiva
2024-09-12 / 11:22
Gamykla neturi būti šalia gyvenamųjų namų, reiškia turi būti iškelta už miesto ribų.
20 Rita
2024-09-11 / 21:02
Uždrausti gėlo vandens ą degalams. Tai yra nusikaltimas.
21 Kristina (Klaipėda)
2024-09-11 / 13:57
Esu gyventoja namo Senoji Smiltelės 1-8, Klaipėda